Komín sníží náklady na vytápění

Nejen eliminaci rizika požáru nebo zadušení obyvatel domu, ale také nižší náklady na vytápění. To všechno nám vyřeší kvalitní a udržovaný komín. Pokud je právě váš komín již ve velmi špatném stavu, máte dvě možnosti: buďto jej vyvložkovat (pokud to samozřejmě v konkrétním případě lze), nebo postavit nový komín z dílů uceleného komínového systému. Většinou však stačí komín pořádně vyčistit a zajistit roční periodickou kontrolu komína kominíkem.

Saze na vnějším plášti nadstřešní částím komína nevěstí nic dobrého.



Proč se komíny více zanáší?

Hlavním důvodem intenzivního zanášení komínů je spalování nekvalitního paliva. Šetříme a topíme proto pomalu čímkoli, ale neměli bychom. Kotle, kamna a krby nejsou určené k pálení odpadků, ale ani k pálení například příliš mokrého dřeva. Krabice od mléka, obaly od jogurtů, plastové lahve a další odpad nevhodný ke spalování způsobí nadměrné dehtování komína. Dehet je přitom stejně jako saze vysoce vznětlivý. Vzplanutí sazí a dehtu v komíně může v konečném důsledku způsobit výbuch, popraskání komína a v extrémním případě rozšíření ohně na stavební konstrukce budovy.

Obdobné riziko přináší i spalování mokrého dřeva, opět dochází k nadměrnému dehtování. Riziko nadměrně zadehtovaných komínů je však dnes eliminováno novou vyhláškou, která zakotvuje povinnost nechat provést kontrolu komína jednou ročně (včetně komínů rekreačních objektů – chat, chalup a zahradních domků) a případně si ho nechat vyčistit. Čištění komína je však podle nové vyhlášky umožněno i svépomocí. Kompletní sada čistících potřeb přitom dosáhne částky zhruba 1.000 korun. Nesmíme však zapomenout, že zprávu o revizní kontrole komína musí vystavit profesionál – kominík.

Zanesený komín špatně táhne!

A co víc, silně zanesený komín špatně táhne a to přináší opět komplikace. Špatným hořením je znehodnocováno palivo, aniž bychom se pořádně ohřáli, navíc podstupujeme riziko zadušení unikajícím oxidem uhelnatým (CO). Nové spotřebiče přitom zvyšují nároky nejen na „vyčištění komína,“ ale také na konstrukce komínových těles. Komíny musí být těsné, odolné vůči vzlínající vlhkosti a chráněné před vlhkostí pronikající shora. Nové spotřebiče často vyžadují větší světlost komínového průduchu, ale i vyšší požární bezpečnost. Mnohdy si však nevystačíme s pouhou rekonstrukcí stávajícího komína, nýbrž nás čeká stavba nového. V každém případě ale sníží kvalitně postavený a dobře udržovaný komín spotřebu paliva.